Jest tylko kilka rodzajów jedzenia, którego nie powinno się podawać rocznemu dziecku, wśród nich surowe mięso czy grzyby. Poza tym tak duże dziecko może jeść już wszystko to, na co nie jest uczulone. Aby ułatwić sobie planowanie codziennych posiłków, można przygotować listę stałych potraw, smakujących dziecku.
Zupki i kremy — pyszne i łatwe w jedzeniu
Chyba każdy rodzic wie, że tworzenie jadłospisu dla dzieci nie jest najprostszym zadaniem. Przygotowując potrawy dla tak małych smakoszy, trzeba zadbać o to, by były one zdrowe i lekkostrawne. Jednocześnie trzeba też pamiętać, że nawet bardzo małe dzieci mogą mieć szereg produktów, których nie lubią. Nawigowanie wokół wybiórczości pokarmowej i tworzenie zbilansowanych posiłków jest sporym wyzwaniem.
Na szczęście wartościowe produkty można dzieciom w posiłkach przemycać. Idealnym na to sposobem jest zrobienie warzywnej zupy krem. Nielubiane warzywa nie zostaną przez dziecko rozpoznane w zmiksowanej formie, a przygotowanie takiego dania może być naprawdę błyskawiczne: wystarczy ugotować warzywa w bulionie (może być przygotowany wcześniej i zamrożony) i zblendować.
Szybkie kotleciki i placki
Kolejnym znakomitym sposobem na włączanie czasami niechcianych, ale zawsze koniecznych w diecie, warzyw czy owoców jest przygotowywanie placuszków i kotletów. To bardzo szybkie do zrobienia potrawy. Miękkie warzywa wystarczy drobno pokroić lub zmiksować, dodać do całości jajko i trochę mąki. Taką masę, można usmażyć lub upiec.
Przygotowane i następnie przestudzone placki są bardzo wygodne — dziecko nie musi umieć posługiwać się sztućcami, by je samodzielnie zjeść. Sprawa ma się podobnie w przypadku kotlecików: można je zrobić również z warzyw, abo nawet z wykorzystaniem siekanego mięsa. Robi się je analogicznie do zwykłych kotletów dla dorosłych, ale dla zdrowia, zamiast obtaczać kotlety w bułce tartej, warto wykorzystać zmielone płatki owsiane.
Potrawki, kasze i makarony
Po pierwszych urodzinach dziecka może ono zjadać na obiad to, co pozostała część rodziny. Pod warunkiem że są to rzeczy bez ostrych przypraw i z rozsądną ilością tłuszczu. Dzięki temu dziecku można komponować potrawy z wykorzystaniem makaronu, kasz czy ziemniaków. I z dodatkami w postaci surówek warzywnych oraz różnorodnych sosów, czy potrawek.
Potrawki można przygotowywać z najróżniejszych składników. Ciekawym połączeniem są uduszone w sosie soczewica, brokuł i ziemniak. W sezonie letnim warto korzystać z warzyw takich jak buraczki oraz cukinia. Zawsze można też postawić na najbardziej tradycyjną wersję z kawałkami gotowanego kurczaka, marchewką i groszkiem. W przygotowywaniu takich potraw ograniczać powinna tylko wyobraźnia oraz, oczywiście, gust jedzącego.